maanantai 16. maaliskuuta 2009

Kuljettaa keväinen tie

Toiseksi viimeisen lomapäivän saldo: 842 kilometriä, jokaikinen niistä autolla. Startti Saariselältä klo 7.10, saapuminen Kuvansiin klo 18.50. Välissä Sodankylä, Rovaniemi, Ranua, Pudasjärvi, Puolanka, Paltamo, Kajaani, Iisalmi, Kuopio. Kolme pissitaukoa, lukuisia kuljettajanvaihdoksia. Kuljetusvuorosta vapaa söi siirtymätaipaleiden ajan aina eväitä. Monta sataa kilometriä jäistä ja liukasta tietä. Parisataa kilometriä jäistä ja vesisateen liukastamaa tietä. Suomi on iso, jäinen ja liukas maa. Onneksi Paltamon jälkeen Suomi muuttui ainakin tieverkoston osalta sulaksi ja kuivaksi maaksi. Nasu suoritti 12 tunnin autoilun päälle vielä erikoiskokeen Kuvansi-Mikkeli 63-paikkaisen bussin ainoana matkustajana. Kun vedetään, vedetään tyylillä loppuun asti.

Viimeisen lomapäivän saldo: 312 kilometriä, jokaikinen niistä autolla. Kuvansi, Mikkeli, Heinola, Lahti, Ullanlinna. Pikavisiitti Nasun luo, sukset, haitari ja hiihtoreppu oikeaan osoitteeseen. S-market-, pissi- ja tankkaustauko Lahdessa huoltoasemalla, joka ylpeili sillä että heiltä voi ostaa Iittalan astioita vuoden jokaisena päivänä. Pankaa merkille, jos tulee moinen tarve vaikkapa helatorstaina tai kesken joulunpyhien.

Mikkelin jälkeen alkoi aurinko paistaa. Radio soitti Popedan Punaista ja makeaa, Kuvansista kyytiin otettu tuore ja raikas kuljettaja sai yhteyden sisäiseen Pate Mustajärveensä, joka meillä jokaisella Tuomas Enbusken taannoisen ohjelman mukaan on. Pienenpieni Pate, mutta Pate kumminkin. Ihan jokaisella.

Oli hyvä tulla kotiin. Tähtitorninmäelle kiivettyämme havaitsimme, että loman aikana ovisummerista ja kotiovesta oli poistunut yksi nimi ja ilmestynyt kaksi tilalle.

Olen edelleen tytär, isosisko, täti ja kummilapsi. Niiden lisäksi olen nyt myös avovaimo. Vanhapiikaidentiteetti koetuksella? Ei sentään. Jouti mennäkin.

---------

Tänään soi Hectorin Jos sä tahdot niin. Ja siihen päälle toteamus, ettei oikeastaan kuitenkaan tarvitse tehdä mitään erikoista. Pohjoinen pysyköön pohjoisessa, luode luoteessa. Niin on hyvä. Näin on.

Ei kommentteja: