keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Joulutarina

Yli 20 vuotta sitten erään itäsuomalaisen seurakunnan leirikeskuksessa järjestettiin joulun alla viikonlopun mittainen tyttöjen askarteluleiri. Kun vanhemmat perjantaina kiikuttivat jälkikasvunsa leirille, heille oli järjestetty yhteinen askartelutuokio varhaisteini-ikäisten leriläistensä kanssa. Teetäkin tarjottiin.

Vanhemmat ja lapset näpersivät yhdessä villalangasta, puuhelmistä ja kolmion muotoisista askarteluhuovan palasista huivipäisiä tonttutyttöjä kuusenkoristeiksi tämän havainnekuvan mukaisesti:



Eräs nimeltä mainitsematon isä suhtautui tonttuaskarteluun tavoilleen uskollisena varsin persoonallisella otteella. Huivipäisen tonttutytön sijasta syntyi ulkonäöltään poikkeava Leningrad Cowboys -henkinen tonttu:



Se persoonallisen näköinen tonttu on ripustettu aika monena jouluna kuuseen kunniapaikalle pientä haikeutta tuntien. Ja samalla kuitenkin muistaen sitä tärkeintä viestiä, jonka sen tontun askarrellut isä perinnöksi jätti. Meille tarjoillaan lähes kaikista asioista ohje, normi, suositus, yleinen mielipide tai sääntö, jonka mukaan on elettävä, toimittava, sanottava ja ajateltava. Loppujen lopuksi aika harva niistä ohjeista, normeista, suosituksista, mielipiteistä ja säännöistä on ehdoton. Loppujen lopuksi onnelliseksi tullaan niin, että niistä ohjeista ja säännöistä sovelletaan juuri itselle sopiva ja oman näköinen tapa elää, toimia, sanoa ja ajatella.

Siksi toivotan sinulle, lukijani, tänä jouluna juuri sellaista joulua, jota juuri sinä tänä jouluna itsellesi eniten toivot. Ja ihan kaikille toivotan hyvää joulua! Muistuttakoon se meitä jokaikistä siitä, että vaikka pahan määrää maailmassa ei voikaan vähentää, voi hyvän määrää aina lisätä.

---------

Tänään soi ihan loistava Lännen-Jukan Hoopon joulu. "Jos hengissä me selvittäis nyt tämä jouluyö."

Ei kommentteja: