sunnuntai 23. elokuuta 2009

Kuin taivas ja maa ois häävuoteellaan

Olet ollut liian kauan Venäjällä kun -listat ovat niiden suosiossa, jotka ovat olleet liian kauan Venäjällä. Jiin lista löytyy täältä, ja oma kaikkien aikojen suosikkini näistä on ehdottomasti kohta 22:

Olet kateellinen tuttavillesi, joilla on pienemmät kotiavaimet kuin sinulla itselläsi.

Tätä ei voi ymmärtää, jos ei ole koskaan kantanut mukanaan venäläisiä keskivertokotiavaimia. Jos on, kyseessä on itsestäänselvä ja inhimillinen tuntemus.

Olimme eilen suomalais-amerikkalaisissa häissä joissa morsiamen ja sulhasen lisäksi valtaosa vieraista oli joko saapunut juhlapaikalle Pietarin kaupungista tai jollain muulla tavalla linkittyi kyseiseen maailmankolkkaan. Juhlien ainoa norjalainen vieras selitti ensin lievästi hätääntyneenä, että hän taitaa olla ainoa paikallaolijoista joilla ei ole jonkinlaista kytköstä Venäjään tai Pietariin, kunnes kävi ilmi, että norjalaisparan entinen tyttöystävä oli kuitenkin asunut jossain vaiheessa Pohjolan Venetsiassa.

Koska Venäjä oli enemmän tai vähemmän kaikkia yhdistävä tekijä, mainittiin juhlissa lähes jokaisessa keskustelussa jossakin vaiheessa sana sudba, joka tarkoittaa kohtaloa. Ja venäläisessä kohtalonuskossa sudba on aina läsnä ja sekaantuu jokaiseen arjen pienimpäänkin tapahtumaan.

Eilisen perusteella olisin valmis liittämään uuden tunnusmerkin Olet ollut liian kauan Venäjällä kun -listalle. Se kuuluu näin:

Olet ollut liian kauan Venäjällä jos olet sovitusti ja suunnitellusti menossa neljän viikon kuluttua naimisiin ja teet siitä huolimatta tiikerinloikan sulhasen naimattomien miesten parveen heittämän sukkanauhan perään varmistaaksesi, että sudba pysyy tyytyväisenä.

Ja niin kävi, että sudban lepyttänyt loikkaaja nousi kuin nousikin syöksynsä jälkeen lattialta sukkanauhaa voitonriemuisesti heiluttaen. Se tyttö, joka sai morsiuskimpun, saa pitää kiirettä jos meinaa olla tradition mukainen seuraava naimisiinmenijä. Vaan onhan tässä vielä 26 päivää aikaa.

---------

Tänään soi Ismo Alangon Elokuun häävalssi. Syyskuulle ei taida olla sävelletty sellaista.

Ei kommentteja: