keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Biznes as usual

NB! Tätä allaolevaa lehtiartikkelia ei voi parhaalla tahdollakaan soveltaa jokaisen Venäjällä vakuutusallalla työskentelevän arkeen. Mutta onpahan aikamoinen yksittäistapaus.

Tapasin jutun päähenkilön taannoin Pietarissa ja mietin, että heppu vaikuttaa jotenkin poikkeuksellisen coolilta ja karskilta. En ihmettele sitä enää: väkisinkin sitä ihmisriepu cooliutuu ja karskiintuu, jos harva se päivä tulee kotiovella katkaistua haulikkoa ja pesäpallomailaa vastaan.

Näin siis Venäjällä. Käännöksen on tehnyt Laurakaisa ja 40 000 ruplaa on 888,88 jevroa.

Kommersant-lehden Pietarin painos nro 115 30.6.2009

Vakuutusrikollinen tekeytyi talonmieheksi
Vakuutusyhtiö Regionin työntekijän murhayritys selvitetty


Venäjän syyttäjänviraston Pietarin osaston työntekijät ovat pidättäneet vakuutusyhtiö Regionin taloudellisesta turvallisuudesta vastaavan johtaja Vladimir Homjakovin murhayrityksen järjestämisestä epäillyt henkilöt. Homjakovia ammuttiin katkaistulla haulikolla kuluvan vuoden huhtikuussa. Tutkijat arvelevat, että Homjakov yritettiin tappaa, koska hän esti vakuutuspetoksia tehtaillutta rikollisjoukkiota saamasta perusteettomia vakuutuskorvauksia Region-yhtiöstä.

Murhayritys Region-yhtiön johtajaa vastaan toteutettiin huhtikuun 15. päivän aamuna, kun johtaja oli matkalla parkkipaikalle Aviakonstruktorov-kadulla. Talonmiehen asuun pukeutunut ja muovikassia kädessään kantanut epäilty käveli johtajaa vastaan ja saavutettuaan hänet ampui suoraan Homjakovia kohti kassiin piilotetulla katkaistulla haulikolla. Haavoittumisestaan huolimatta Vladimir Homjakovin onnistui itse päästä autonsa luo ja kutsua ambulanssi ja miliisi. Keskivaikeasti haavoittunut Homjakov kuljetettiin läheiseen sairaalaan. Lääkärit totesivat, että yksi ammus osui uhria selkään ja toinen haulisuihku pirstoi hänen vasemman olkapäänsä luut. Elintärkeät elimet eivät kuitenkaan vahingoittuneet, ja lääkärit onnistuivat pelastamaan Homjakovin.

Syyttäjänviraston paikallisosastossa nostettiin syyte Venäjän federaation rikoslain 3 luvun 30 pykälän ja 1 luvun 105 pykälän mukaan (”tapon yritys”). Tutkinnassa päämotiivina alettiin pitää uhrin työtehtäviä. Vakuutusyhtiö Regionissa Vladimir Homjakov on vastuussa vakuutusrikollisuuden torjunnasta – pääasiassa kyseessä ovat lavastetut liikenneonnettomuudet ja muut ajoneuvovakuutukseen liittyvät väärinkäytökset. Vakuutusalalla työskentelevät vahvistavat, että Homjakov on taistellut vakuutusrikollisuutta vastaan armotta ja myös kiistatta menestyksekkäästi – hänet on jopa valittu Venäjän autovakuuttajien liiton vakuutusrikollisuuden vastaisen komitean varapuheenjohtajaksi. Vakuutusyhtiö Regionissa tämä entinen järjestysvallan edustaja on onnistunut paljastamaan useita kymmeniä vakuutuspetostapauksia.

Tutkittuaan Homjakovin ratkaisemia petosyrityksiä syyttäjänviraston tutkijat löysivät murhayrityksen järjestämisestä epäillyt henkilöt. Nämä ovat 25-vuotias NEK-yhtiön vahinkotarkastaja Roman Silin sekä useita kertoja rikoksista tuomitut 32-vuotias Argo-yhtiön autonkuljettaja Aleksei Pavlov sekä 36-vuotias työtön Vasili Solovjev. Tutkintapöytäkirjoista käy ilmi, että Silin sai käskyn murhata Homjakov ”tuntemattomalta henkilöltä”, vakuutuspetosliigan johtajalta. Syytekirjelmässä sanotaan, että Homjakovin murhasta olisi maksettu yli 40 000 ruplan palkkio. Silin lupasi Pavloville pienen osan palkkiosummasta, jos tämä etsisi henkilön, joka suorittaisi murhan ja Pavlov puolestaan houkutteli Solovjevin mukaan ja antoi tälle Silinin hankkimat katkaistun haulikon ja talonmiehen asun. Juuri Solovjev yritti tutkintapöytäkirjan mukaan ampua Vladimir Homjakovin talonmiehen vaatteisiin pukeutuneena. Kaikki kolme pidätettiin 23. kesäkuuta ja tällä hetkellä he odottavat tutkintavankeudessa oikeudenkäyntiä ja rangaistusta. Lisäksi tutkijat jatkavat työtään murhan tilaajan selvittämiseksi.

Jo tammikuussa 2009 Vladimir Homjakovin kimppuun hyökättiin kotinsa lähistöllä. Tuntemattomiksi jääneet hyökkääjät pahoinpitelivät Homjakovin pesäpallomailoilla. Tutkijat selvittävät nyt, onko murhayrityksestä epäillyillä kytköksiä myös tähän rikokseen.

---------

Tänään soi Tsaarin hymni. Jumala, jos satut olemaan olemassa, varjele myös Vladimiria.

Ei kommentteja: